czwartek, 11 sierpnia 2011

Paprykarz ziemniaczany

Ziemniaki lubię, ale najchętniej zjadam w niepopularnej formie. Zwyczajne z wody zupełnie mi się znudziły:) W przepisie jest śmietana ale w mojej wersji nie ma. Potrawa jest prosta i bardzo smaczna. Przepis pochodzi z książki "KUCHNIA WĘGIERSKA". Polecam!

Paprykarz ziemniaczany


Składniki:

- 1 i 1/4 kg ziemniaków,
- 60 dkg topionego masła,
- 150 g cebuli, drobno pokrojonej,
- 100 g pomidorów, bez skórki,
- 100 g papryki,
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól,
- 1 i 1/2 łyżki mielonej papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- 100 g kwaśnej śmietany.

Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na maśle. Dodajemy czosnek, roztarty kminek i mielona paprykę. Wszystko razem dusimy przez w chwilę. Następnie dodajemy majeranek, zalewamy szklanka wody i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Obrane ziemniaki kroimy w plastry lub duża kostkę, po czym razem z pomidorami i papryką dodajemy do wywaru. Zalewamy zimną wodą, aż warzywa będą przykryte. Solimy i gotujemy ok 20-30 minut na małym ogniu. Przed podaniem doprawiamy kwaśną śmietaną.
Smacznego !




Brak komentarzy: