czwartek, 18 sierpnia 2011

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Przepis dostałam od Gohy. Ciasto jest na prawdę smaczne!
Ciasto jogurtowe z czereśniami




Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szkl. jogurtu naturalnego,
- 3 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru (dałam brązowy),
- 1/2 szkl. oleju (dałam oliwę z oliwek),
- 2 łyżeczki sody,
- ok. 2 szkl. czereśni,



Owoce posypać mąką i podrzucać w misce aż wszystkie pokryją się
mąką. Jajka ubić z cukrem, dodać jogurt, olej i dobrze wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą. Wsypać owoce i ostrożnie
wymieszać. Włożyć do tortownicy. Piec w temp. ok 200 st. C przez 30-40
min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

opcja z kruszonką
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru

Roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić i wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. Posypać ciasto kruszonką po wyłożeniu do tortownicy.

Smacznego!

Brak komentarzy: