Jest to jeden ze smaczniejszych chutney'ów w naszych zimowych zapasach. Uwielbiam ten smaczek pomarańczy, musztardy francuskiej i chili w tle. Wrzucam przepis na bardzo małą porcję, w ramach zachęty:)
Chutney jabłkowy
1/2 kg jabłek,
1 cebula,
1 pomarańcza,
5 dkg rodzynek,
pól papryczki chili,
10 dkg cukru,
łyżka musztardy francuskiej,
pół szklanki octu jabłkowego,
sól, do smaku./opcjonalnie/
pieprz, do smaku./opcjonalnie/
2 cm kawałek imbiru, drobno pokrojony.
Umyte jabłka i pomarańcze kroimy na kawałki. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę oraz ocet jabłkowy. Gotujemy na małym ogniu 15 minut, a następnie dorzucamy pozostałe składniki, oprócz musztardy. Dusimy ok. godziny do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodajemy musztardę. Przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem. Chutney nie wymaga pasteryzacji. Smacznego!
PS. Przepis pochodzi z książki "Przetwory domowe" Elżbiety Adamskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz