Jeden ze smaczniejszych przetworów w kategorii chutneye i w kategorii przetwory z brzoskwiń. Zimą używamy do obiadu lub po prostu do kanapki z serem albo wędliną:)
Polecam!!!
Chutney brzoskwiniowy
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń, wypestkowanych,
- 1 cebula czerwona, pokrojona drobno,
- 2 ząbki czosnku, zgniecione,
- 5cm kawałek świeżego imbiru, starty na tarce,
- 1/2 szklanki octu jabłkowego,
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki chili, ja użyłam chili kruszonego.
Pokrojone brzoskwinie mieszamy z cebulą, czosnkiem i imbirem i dusimy ok 30 minut. Dodajemy cukier i chili. Smażymy do czasu powstania gęstej masy. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Na koniec dodajemy ocet. Gorąca masę przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem. Chutney nie wymaga pasteryzowania. Smacznego!
4 komentarze:
Pytanie pewnie strasznie durne ale dostałam właśnie reklamówke brzoskwiń i jestem nieco oszołomiona - wypestkowane ale czy obrane także mają te brzoskwinie być? I cebula koniecznie czerwona? Pozdrawiam :-)
Ja nie obieram brzoskwiń a cebule można podmienić.
Próbuję dziś z podmienioną cebulą :)
Obieranie brzoskwiń jest proste gdy sparzymy je wrzątkiem.
Prześlij komentarz