Zrobiłam wczoraj konfiturę gruszkową. Nadmiar wcisnęłam do mufinek. Konfitura wyszła bardzo smaczna ale mufinki jeszcze smaczniejsze..........
S. wchłonął trzy na raz.
Mufinki z gruszkami i migdałami
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki żytniej,
- 1/2 szklanki mąki razowej,
- 1/2 szklanki musli,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- szklanka konfitury gruszkowej,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki płatków migdałów.
Porcja na 12 dużych mufinek.
Łączymy suche składniki. Dodajemy pozostałe i mieszamy, aby połączyć składniki ale nie doprowadzić do powstania zupełnie gładkiej masy. Ciasto przekładamy do papilotek. Pieczemy 20 minut w temp. 200st.
6 komentarzy:
Wcale się nie dziwię, że S. pochłonął 3 na raz! ;))) Cudne są i na pewno przepyszne! Widzę tu ceramikę z mojego rodzinnego miasta. ;) Serdecznie pozdrawiam!
Aż ślinka cieknie! Będę musiała spróbować!
Ceramika piękna, tak samo jak i muffinki. Uwielbiam muffiny każdego rodzaju, a Twoje wyglądają bardzo smakowicie! :)
ale pychotki:) tez bym takie sobie zjadla:)
Czy w składnikach przypadkiem nei ma błędu? Chyba, że jednak istnieje coś takiego jak 'mąka musli' ;)
Przyznaję, że z przepisu wykorzystałem w zasadzie tylko proporcje mąki, oleju, jajek, cukru, sody i jogurtu, a reszte dodałem według własnej fantazji, ale i tak wyszły całkiem smaczne :)
W każdym razie dzięki!
Pozdrawiam
Witam,
dziękuję za komentarze.
Kasiu bardzo lubię ceramikę z Bolesławca, pozdrawiam!
Cwasiu polecam!
Kulinarna Mania dziękuję:) ja muffiny tez uwielbiam:)
Aga polecam, są na prawdę proste w wykonaniu.
kcpr dzięki za wyszukanie błędu, już poprawiłam. W gotowaniu bardzo ważna jest fantazja:) tez często na tych proporcach kombinuje nowe przepisy:)pozdrawiam
Prześlij komentarz