sobota, 8 października 2011

Mufinki z serkiem mascarpone

Piekę ciągle i zupełnie mam się nie nudzi. Świetne zastosowanie serka, w innej wersji niż tiramisu.

Mufinki z serkiem mascarpone



Składniki:

- 1 szklana mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki żytniej,
- 1/2 szklanki musli,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody /ja używam zieloną Piwniczankę/,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 opakowanie serka mascarpone + 2 łyżki cukru.

Porcja przewidziana jest dla foremki na 12 dużych mufinek.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dokładamy mokre czyli jogurt, olej, jajka i wodę. Mieszamy wszystko razem, ale nie dość dokładnie, tak, żeby składniki się połączyły ale nie powstała zupełnie gładka masa:) Serek łączymy z 2 łyżkami cukru. Układamy papilotki w formie i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Małą łyżeczką nakładamy masę serową i następnie uzupełniamy pozostałym ciastem. Mufinki pieczemy w temp. 200st około 25 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zrobiłam te muffinki i nie wyszły :(. Nie wiem dlaczego. Wszystko zgodnie z przepisem (no ok, poza musli bo nie lubię) ale po upieczeniu okazało się, że serek całkiem wykipiał i nic oprócz tłuszczu z niego w babeczkach nie zostało :), a temu co zostało daleko do apetycznej bieli ze zdjęcia, zrobił się raczej żółtawy... Czy ma Pani jakieś pomysły, co mogło pójść nie tak? Za wysoka temperatura? Za długo trzymałam w piecu? Będę wdzięczna za sugestie bo tak łatwo się nie poddam :)

anet pisze...

Witam, dziękuje za komentarz.
Nie wiem jakiego serka Pani użyła, ale polecam dodać łyżkę mąki do serka. Serek z cukrem i mąką najlepiej przetrzymać w lodówce przed umieszczeniem go w mufinkach.