poniedziałek, 30 czerwca 2008

Hiszpania górą!

Racuszki z cukinii

składniki:

450 g młodej cukinii

3 łyżki mąki /użyłam mąkę ryżową/

1 łyżeczka mielonej papryki

1 duże jajko

2 łyżki mleka /ja użyłam mleko ryżowe/

olej do smażenia

sól

Pokroić cukinię w plastry o grubości 5mm. Mąkę i paprykę wymieszać w woreczku. Rozbić jajko z mlekiem w dużej misce. Plastry cukinii dodać do torebki z mąką i dokładnie je obtoczyć. Wlać olej na patelnie na wysokość ok. 1cm i rozgrzać. Plastry cukinii zanurzać w jajku i smażyć w gorącym oleju. Około 2minuty z każdej strony, Az staną się chrupkie i złocisto brązowe. Moja propozycja składników jest wersją bezmleczną i bezglutenową
J

Pomidory czosnkowe

składniki

8 pomidorów

3 gałązki świeżego tymianku/ ja użyłam tymianek suszony

kilka nieobranych ząbków czosnku

sól i pieprz

Pomidory przekroić na połówki i ułożyć (częścią pokrojona do góry) w jednej warstwie, w dużym, żaroodpornym naczyniu. Pomiędzy pomidorami poukładać czosnek i gałązki tymianku, ja posypałam pomidory suszonym. Pomidory skropić oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pomidory będą miękkie. Podawać na gorąco lub ciepło, doprawić solą luz pieprzem i już na stole wyciskać miąższ z ząbków czosnku na pomidory.

Grzyby czosnkowe

składniki

450 g białych pieczarek

kilka łyżek oliwy

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

sok z cytryny

sól i pieprz

4 łyżki świeżej pietruszki

Pieczarki przetrzeć lub wyszorować, odciąć nóżki przy kapeluszach. Duże grzyby przekroić na ćwiartki lub połówki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez 30-60s, aż stanie się jasnobrązowy. wrzucić pieczarki i smażyć je mieszając je, aż grzyby wchłoną całą oliwę z patelni. Zmniejszyć ogień. Kiedy pieczarki puszcza sok, ponownie zwiększyć ogień i smażyć je jeszcze przez 4-5 minut, mieszać aż sok wyparuje. Dodać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. wmieszać pietruszkę i smażyć jeszcze 1min. Podawać na ciepło lub gorąco z chlebem.

15 komentarzy:

cwasia pisze...

Mniam...wygląda smakowicie, chyba jutro te pieczareczki wypróbuję, narobiłaś mi smaku...aż ślinka leci :)

truskawka pisze...

uwielbiam pieczarki w kazdej postaci ! mnaim... az ślinka mi cieknie .... :)

Anonimowy pisze...

cukinia bardzo dobra, pieczarki pyszne a pomidorki palce lizać;)
zadowolony;)

goha pisze...

na pomidorki udało mi się załapać - pychota :) a cukinię sama sobie dzisiaj zrobiłam i gorąco polecam :)

anet pisze...

cwasiu i jak wypróbowane pieczareczki?
truskawko ja tez lubie a pieczarki z czosnkiem to pełnia szczęścia:)
anonimowy to sie cieszę, może jeszcze cos ugotuję;) hehehe żeby smakowało:)
gohu o to fajnie, jutro postaram się inny przepis na cukinię podać:)

goha pisze...

tylko zrobiłam bez papryki bo mi się skończyła ale dałam za to trochę bazylii :)

cwasia pisze...

Pomidorki po prostu niebo w gębie! I to nie tylko dlatego że pomidory lubię i to pod każdą postacią.
A pieczareczki? Jakby tu powiedzieć...no pieczareczki też pyszne niesłychanie! Teraz kolej na cukinię, i to jak najszybciej!
Anetko - świetne przepisy, dziękuję, kiss kiss!

anet pisze...

Asiu bardzo bardzo się cieszę:)

goha pisze...

a gdzie kalafior curry z ziemniakami? :P czekam jeszcze na jakąś inną cukinię :)

anet pisze...

Spokojnie;) obiecałam to będzie:)

a.batory pisze...

znany! tylko ja + groszek

a.batory pisze...

co wy z tymi pieczareczkami(pieczarki! no!)

anet pisze...

batory do którego ty groszek dokładasz;)? wiem, że go kochasz ale ...

a.batory pisze...

o pieczareczkach ;))) mówie...stary przepis z jakies ksiązki kucharskiej miałam...się komponują;)
dawaj jeszcze jakies zarcie...!:)

anet pisze...

no dam dam, mam fotki strzelone tylko chwilowo zajęłam się porządkowaniem wstążek!!! tragedia... nie wiedziałam, że tyle ich mam;)