Każdy z nas ma swoje ukochane potrawy, które gotowała mu babcia czy mama. I tą potrawą właśnie tak jest, tyle, że to smak dzieciństwa mojego męża.
Podjęłam wyzwanie i postanowiłam ugotować. Jest to raczej wariacja na temat opisywanego pęcaku z kapustą, niemniej jednak smakowało.
Pęcaki z kapustą
Składniki krupnik z kaszy pęczak
- 3/4 szklanki kaszy pęczak /czyli kaszy jęczmiennej w ziarnach/
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren angielskiego ziela
- suszony prawdziwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 litry wody
Gotujemy wywar z warzyw, grzybów z dodatkiem angielskiego ziela i liści laurowych. Dorzucamy kaszę i gotujemy ok 25 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki na kapustę
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/4 łyżeczki kminku
- suszone prawdziwki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Smażymy cebulę na oliwie, dorzucamy drobno pokrojona kapustę, grzyby i kminek. Zalewamy szklanką wody i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do talerzy nalewamy krupnik, a następnie do każdej porcji dodajemy 2 łyżki ugotowanej kapusty.
Smacznego!
1 komentarz:
Oj jadałam w domu, za tymi smkami sie tęskni i wraca - pychota :)
Prześlij komentarz