czwartek, 1 marca 2012

Tort marchewkowy z serkiem mascarpone

Po raz kolejny pojawia się u mnie ciasto marchewkowe. Zastanawiałam się dlaczego je tak lubię. Znalazłam dwa podstawowe powody, po pierwsze robi się je szybko i łatwo, a po drugie bardzo lubię cynamon:)

Tort marchewkowy z serkiem mascarpone


Składniki na ciasto:

- 90 g mąki razowej
- 150g mąki tortowej
- 150g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego angielskiego ziela
- 3 marchewki starte na grubych oczkach
- 1 szklanka posiekanych orzechów, pestek słonecznika i dyni
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody mineralnej

Mąkę przesiewamy i łączymy z soda proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy cukier i marchew. Ubijamy jajka. Wszystkie mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy /najlepiej łyżką/. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180st C.

Składniki na masę:

- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru

Serek mieszamy z cukrem.

Ciasto po upieczeniu przekrajany na pół najlepiej nożem z ząbkami. Większą cześć masy rozsmarowujemy na jednym placku i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy górny placek i posypujemy cynamonem.
Smacznego!

P.S. Dodatkowo można użyć lekko kwaśną konfiturę. Ja pod masą umieściłam pół słoika konfitury morelowej z imbirem.

1 komentarz:

Angie pisze...

Wygląda pysznie!