piątek, 24 czerwca 2011

Pikantna sałatka z ziemniaków

Kolejny przepis z "Kuchni indyjskiej" - prosty i smaczny. Polecam! Autorzy polecają jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby.




Pikantna sałatka z ziemniaków

Składniki :
900g ziemniaków
2 czerwone słodkie papryki
2 łodygi selera naciowego
1 szalotka
2-3 cebule dymki
1 świeże zielone chili
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżej bazylii, drobno posiekanej
1 łyżeczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki chudej śmietany/ ja użyłam jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1,5 łyżeczki cukru
sól
posiekany szczypiorek do dekoracji

Ziemniaki obieramy i gotujemy 12 minut w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroimy w kostkę i wkładamy do dużej miski.
Paprykę czerwoną kroimy w małą kostkę. Seler, szalotkę i dymkę drobno siekamy, a chili kroimy na drobne paski. Nasiona wyrzucamy. Przekładamy wszystko do ziemniaków i dodajemy czosnek oraz zioła. W małej misce łączymy śmietanę, majonez, musztardę oraz cukier. Sałatkę polewamy dresingiem oraz posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy: