wtorek, 29 lipca 2008

Chutney ananasowy!

Już na drugim blogu napisałam, że uwielbiam ale to uwielbiam lato z powodu przetworów!
Zaczynam nowy cykl przetworowy:) Na pierwszy ogień idzie:(pierwszy od lewej)

Chutney ananasowy


składniki:

1 obrany ze skóry ananas

2 ząbki czosnku

łyżeczka świeżo pokrojonego imbiru

garść rodzynek

szklanka octu winnego

szklanka cukru

łyżeczka soli

pieprz

Umyć i namoczyć rodzynki. Pokroić drobno ananasa i udusić pod przykryciem. Dodać zmiażdżony czosnek, imbir. Po 15 minutach dodać rodzynki, cukier, ocet, sól i pieprz, dusić jeszcze mieszajac30 minut. Rozłożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Następnie pasteryzuję ok. 15 minut.




4 komentarze:

cwasia pisze...

Aż ślinka leci od samego czytania przepisu! Dawaj szybko kolejne i uruchamiam linię produkcyjną!

a.batory pisze...

no zrobie jak nic!!!
tylko czy ja umiem obrac ananasa hahah

anet pisze...

Cwasiu no wrzuciłabym ale gdzieś mi przepisy wcięło;)
Batory na pewno umiesz, łatwe to. Taki sposób na tego ananasa jest... poszukaj może w necie bo ja to cienka jestem w instrukcjach;)

przepisy kulinarne pisze...

Koniec lata i jesień to pora na wiele przetworów domowych. Dobre przetwory zrobisz tylko z dobrym przepisem. Zachęcam do robienia przetworów.