poniedziałek, 28 marca 2011
Curry warzywne
Curry warzywne
Składniki
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki kminku
1 cebula pokrojona na cienkie plastry
2 liście curry
1 świeże zielone chili
2,5 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki pasty curry
1 mieszanka warzywna -np. wiosenna z hortexu
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki soli
2 drobno posiekane pomidory ewentualnie pół puszki pomidorów krojonych
150 ml bulionu warzywnego
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy nasiona kminku i gorczycy - na około 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojona cebule i liście curry - na około 5 minut. Wrzucamy posiekane zielone chili i świeży imbir - ok. 2 minuty dodajemy pastę curry, mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Dorzucamy mrożonkę /albo świeże warzywa: marchew, kalafior, zielony groszek/ i po 4-5 minutach wsypujemy kurkumę, sproszkowane chili, sól i dorzucamy pomidory. Zalewamy bulionem i pod przykryciem gotujemy 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz