poniedziałek, 27 stycznia 2014

Mufinki owsiane z konfiturą

Nareszcie zima. W taki mroźny dzień zawsze mamy ochotę na coś pysznego. Jak zwykle zajrzałam do szafek kuchennych i postanowiłam poeksperymentować. Zapraszam dziś na mufinki czekoladowe z mąki owsianej, wypełnione konfiturą z czarnej porzeczki.


Mufinki owsiane z konfiturą

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody mineralnej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 4 łyżki kakao,
- konfitura z czarnej porzeczki.

Mieszamy w misce suche składniki. następnie dodajemy olej, jajka i wodę. Wszystko mieszamy łyżką, na niezbyt gładka masę. Wypełniamy papilotki do połowy ciastem. Do każdej porcji dodajemy po łyżeczce konfitury a następnie przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 25 minut nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 190st. C. Smacznego!