sobota, 27 października 2012

Pieczone jabłka z kruszonką

Przepis i zdjęcie dostałam od Gohy:). Moim zdaniem idealny pomysł na deszczowe, jesienne popołudnie.



Pieczone jabłka z kruszonką:
- kilka jabłek
- łyżeczka miodu
- owoce (ja dodałam borówki, mogą być maliny lub inne owoce sezonowe)
- płatki migdałów
- żurawina lub rodzynki

kruszonka:
- ok 90 g masła
- 125 g mąki (pół na pół pszennej białej i razowej)
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- cynamon

Jabłka obieramy, szatkujemy na patelnie i podsmażamy delikatnie z miodem. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy na wierzch owoce, posypujemy rodzynkami i płatkami migdałów. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mąkę i cynamon (mieszamy aż powstanie kruszonka- jeżeli masa się łatwo połączy należy dodać więcej mąki). Posypujemy jabłka kruszonką i pieczemy ok 20 min 180 st (aż kruszonka lekko zbrązowieje).
Smacznego!

1 komentarz:

whiness pisze...

Idealny deser na jesienne lub zimowe popołudnie :)