środa, 10 października 2012

Papryka pomidorowa faszerowana kapustą

Pomału kończę sezon przetworowy. Jeden z ostatnich wynalazków to papryka pomidorowa faszerowana kapustą. Uwielbiam ją i postanowiłam tym razem zamarynować samodzielnie:)
Tego przepisu na zalewę używam również do marynowania papryki w kawałkach.





Papryka pomidorowa faszerowana kapustą

Składniki:
- 2 kg papryki pomidorowej,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek.

Zalewa:*

- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu winnego,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- kilka ziaren angielskiego ziela i pieprzu,
- liście laurowe.


*Do tego przepisu użyłam podwójnej porcji, ponieważ między paprykami jest dużo wolnego miejsca.

Paprykę myjemy, wydrążamy środki, bez naruszenia ścianek, tak aby dały się faszerować. Kapustę odsączamy. Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie faszerujemy paprykę i upychamy ją w słoikach, z tych proporcji papryki i kapusty zostają 2-3 sztuki puste, więc kroję je i wypełniam nimi przestrzenie między nafaszerowanymi paprykami. Dorzucamy po 2-3 ząbki do każdego słoika. Wlewamy po łyżce oliwy. Zalewamy gorąca zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

a czy papryka po pasteryzacji nie robi się miękka???

anet pisze...

tak robi się, ale nadal trzyma farsz:)

Anonimowy pisze...

A gdzie Pani kupiła paprykę pomidorową, bo ja nigdzie nie mogę jej dostać. Czy można użyć zwykłej papryki?

anet pisze...

witam,
w Krakowie można dostać na Placu Imbramowskim. Niestety z inną nie próbowałam.
Pozdrawiam