piątek, 28 września 2012

Zupa ze świeżej fasoli

Do pochwał jesieni z powodu mojego nałogowego przetwarzania muszę dołączyć pochwałę cudownie pysznych jak nigdy w roku świeżych warzyw, z których można ugotować pyszne potrawy. I tak jest ze świeża fasolą, która teraz nie wymaga całonocnego namaczania i potem długiego gotowania. Z takiej właśnie fasoli lubimy zupę, jesienną, z papryką, marchewką i ziemniakami. Zapraszam na moją wersję fasolowej:)





Zupa ze świeżej fasoli

- 1/2 kg świeżej fasoli,
- 2 marchewki,
- 6 ziemniaków,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki.
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- kilka łyżek oliwy.

Gotujemy fasolę, około 1h. Odlewamy wodę i wlewamy nową, dorzucamy pokrojone: ziemniaki, marchewkę, paprykę i czosnek. Przyprawiamy solą i majerankiem i gotujemy 20 minut. Jeśli warzywa są już miękkie odlewamy około 2 chochelki do innego garnczka, dosypujemy mąkę i miksujemy blenderem, a następnie wlewamy do zupy. Gotujemy chwilkę, aby maka nie była surowa. Dolewamy kilka łyżek oliwy, doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe:) Smacznego:)

Brak komentarzy: