niedziela, 26 sierpnia 2012

Muffiny z bananami i czekoladą

Muffiny to na prawdę prosty i szybki pomysł na coś smacznego i słodkiego. Jeśli tylko posiadamy foremkę do pieczenia to praktycznie zawsze znajdziemy w domu coś co wypełni nasz wypiek. Ja tym razem sięgnęłam po banany i gorzką czekoladę, to mój sprawdzony zestaw:)
Jest to wersja bezmleczna, tzn. u mnie zawsze jest bezmleczna ale dzis nawet "bezjogurtowa":)


Muffiny z bananami i czekoladą





- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki żytniej,
- 2 wiejskie jajka,
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/3 szklanki wody mineralnej.
- 2 banany

Mąkę, cukier i sodę łączymy w misce. Dorzucamy jajka i drobno posiekaną czekoladę, dolewamy olej i wodę. Banany kroimy na dość drobne kawałki i dokładamy do pozostałych składników. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, tak aby składniki się jedynie połączyły ale nie utworzyły zbyt gładkiej masy. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy 20 minut w temperaturze 180st C. Taka ilość składników wystarcza na foremkę na 12 dużych muffin. Smacznego!!!

Brak komentarzy: