czwartek, 30 sierpnia 2012

Konfitura aroniowo-jabłkowa

Ekologiczne jabłka, a dokładnie papierówki, połączyłam z ekologiczną aronią w jednym przetworze. Moim zdaniem wyszło bardzo smacznie. Oczywiście czuć cierpkość aronii ale jest mocno złagodzona jabłkami. Konfiturę testowaliśmy z goframi i zaliczyła test pozytywnie, a moi młodzi testerzy są bardzo wybredni:)

Konfitura aroniowo-jabłkowa


Składniki:

- 1,5 kg aronii,
- 3 kg jabłek /słodkich i dojrzałych/,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 kg cukru żelującego /ja używam Diamant/

Aronię zasypujemy 1/2 kg cukru i gotujemy w jednym garnczku ze szklanką wody, około 1h. Sprawdzamy czy się nie przypala. Jabłka rozgotowujemy w drugim, tez podlane odrobiną wody. Rozgotowane jabłka, po ok 30 minutach przecieramy. Aronię miksujemy blenderem i łączymy z musem jabłkowym. Całość zasypujemy cukrem żelującym na 2-3 godziny i następnie zagotowujemy. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Smacznego!

Brak komentarzy: