poniedziałek, 12 września 2011

Obiad w 20 minut.... pomidory z tuńczykiem

Kupiłam dziś super pyszne pomidory, do ich zalet można doliczyć cenę bo kosztowały 1zł za kilo, były tak cudownie dojrzałe, że pewnie jutro nikt by ich nie kupił. Takie lubimy najbardziej. .....
W sumie 2 razy biegałam po nie, bo pierwszy obiad skończył się zanim wszyscy domownicy dotarli do domu.

Pomidory z tuńczykiem


Składniki:
- 1kg pomidorów,
- 1 cebula,
- oliwa,
- puszka tuńczyka
- 200 g makaronu "Pełne ziarno" - 5 zbóż - kokardki
- 1/6 łyżeczki soli.

Cebulę kroimy drobno i smażymy na oliwie. W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Mi czas smażenia cebuli dokładnie wystarcza na przyrządzenie pomidorów. Pokrojone pomidory i odsączonego tuńczyka wrzucamy do cebuli i podsmażamy ok 15 minut. Dosypujemy sól. W wersji ekspresowej w tym samym czasie gotujemy makaron. Na koniec łączymy pomidory z makaronem na patelni. Jeśli mamy trochę więcej czasu do podsmażonych pomidorów dosypujemy makaron, dolewamy szklankę wody i pod przykryciem gotujemy 20 minut. Gotowe:) Smacznego!

3 komentarze:

aga pisze...

lubie takie polaczenia smakowe:)

Magi pisze...

Bardzo apetyczne zdjęcie :)

Flora pisze...

Zrobiłam dziś... pychota!!!