Przepis dostałam od Gohy:) Dziś testowane - polecam jest bardzo smaczne!
Ciasto dyniowo - migdałowe
Składniki:
- 250 gr dyni startej na drobnej tarce
- 150 gr mączki migdałowej
- skórka i sok z jednej cytryny
- 30 gr pestek dyni drobno posiekanych
- 200 gr ciepłego masła
- 200 gr cukru trzcinowego
- 350 gr mąki razowej
- płaska łyżka sody
- 150 ml wody
- 50 ml jogurtu naturalnego
(zamiast wody i jogurtu może być 200 ml mleka)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki kardamonu
- marmolada / dżem morelowy (ja dałam dżem morelowy z pomarańczą
własnego wyrobu ;) )
Łączymy ze sobą tartą dynię, mączkę migdałową, cytrynę i pestki dyni. Ucieramy masło i dodajemy cukier. Ucierając dodajemy na przemian mąkę połączoną z przyprawami i sodą oraz jogurt połączony z wodą. Do powstałej masy dodajemy dynię i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy, pieczemy w temp. 180 st. przez 65 min. Kiedy ciasto trochę przestygnie smarujemy po wierzchu marmoladą. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz