czwartek, 2 czerwca 2011

Mufiny z truskawkami

Ileż można zajadać same truskawki....... są pycha ale świeże owoce kuszą mnie żeby umieścić je w mufinkach.
Przepis jest mój, nie piję mleka więc są to mufinki bezmleczne.

MUFINY Z TRUSKAWKAMI

2 kubki mąki tortowej
2 łyżki płatków amarantusa
2 jajka
olej
1 kubek wody mineralnej
1/2 łyżeczki sody
kubek pokrojonych na ćwiartki truskawek
1/2 kubka cukru trzcinowego
2 łyżki migdałów

Mieszamy suche składniki razem w dużej misce. Wbijamy jajka do kubka i dopełniamy olejem. Wodę, jajka i olej wlewamy do suchych. Mieszamy chwilkę łyżką, tak aby masa nie zrobiła się gładka. Dorzucamy truskawki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek. Z tej ilości składników wyszło 12 mufinek - z tej dużej formy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200st. Smacznego!


1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

jakie apetyczne muffinki. z truskawkami wręcz uwielbiam;)