Fotek nie posiadam ale i tak rozpoczynam sezon przetworowy. W tym roku zaczęłam od chutneya.
Polecam wiśniowy - sprawdzony na gościach:) Wygrzebany z neta i lekko zmodyfikowany.
Chutney wiśniowy
Składniki
- 1kg wiśni
- 25 dag cukru
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kruszonego chili
- 1 liść laurowy
- kawałek kory cynamonu
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 2 goździki
- 100 ml octu winnego
- 1/3 łyżeczki soli
Umyte i wydrylowane wiśnie wrzucić do garnka razem z czosnkiem i octem. Smażyć 20 minut. Dołożyć cukier, sól, chili, liście laurowe i cynamon i smażyć na małym ogniu 1h. Dodać zmielone ziele angielskie i goździki, wymieszać i podgrzewać chwilę. Gorący Chutney przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz