Przepis znaleziony gdzieś w necie..... super pyszny:)
Chutney cebulowy
Składniki:
1,5 kg czerwonej cebuli
25 dag cukru brązowego
20-25 dag rodzynek
3-4 ząbki czosnku
3 listki laurowe
3 łyżki oliwy
łyżka musztardy francuskiej
300 ml octu winnego czerwonego
1/2 łyżeczki posiekanej papryki wędzonej bez skórki
1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać oraz posiekać. Cebulę
poddusić na rozgrzanej oliwie przez około 15 minut, pilnować cebuli aby
się nie przyrumieniła , dosypać do cebuli 3 łyżki cukru, smażyć razem
przez 15 minut cały czas mieszając. Dodać resztę cukru i pozostałe
składniki następnie wszystko wymieszać. Dusić przez 10-15 minut na
wolnym ogniu. Dokładnie mieszać aby chutney się nie przypalił. Kiedy
cebula będzie już dość miękka, gorący chutney włożyć do wyparzonych i
gorących słoików. Zakrętki od wewnątrz przetrzeć wódką lub spirytusem,
po czym mocno zamknąć. Pod kocem ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz