poniedziałek, 19 października 2009

Zupa z soczewicy

Ostatnio kupiłam kilka książek z serii PODRÓŻE KULINARNE. W kuchni brytyjskiej znalazłam bardzo fajny przepis na zupę z soczewicy. Gotowałam kilka razy, na razie zdjęcia nie mam ale następnym razem obfocę.

Zupa z soczewicy i marchewki

Składniki
4½ szklanki bulionu warzywnego
2 duże cebule (400g), drobno pokrojone
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka kuminu
6 dużych marchewek (1kg), grubo pokrojonych
2 łodygi selera naciowego(150g), grubo pokrojone
2 szklanki wody
½ szklanki brązowej soczewicy(100g)

Podgrzej w garczku ½ szklanki bulionu, dodaj cebulę, połowę czosnku i kumin, dołóż marchew i seler, gotuj 5 minut, mieszając. Dolej pozostały bulion oraz wodę i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut bez przykrycia. Zmiksuj zupę, aż będzie jednolita. Dodaj soczewicę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż soczewica zmięknie.