poniedziałek, 31 marca 2008

Curry z ciecierzycy


Curry z ciecierzycy

6 łyżek oleju
2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
1 łyżeczka kminku, mielonego
1 łyżeczka kolendry, mielonej
1 łyżeczka świeżego czosnku, świeżo zmiażdżonego
1 łyżeczka chili w proszku
150 ml wody
1 duży ziemniak
400g ciecierzycy z puszki, odsączonej

ja używam tylko gotowaną ciecierzycę, ok. 1 szklanki namaczam kilka godzin i potem gotuje ok. 1 godziny

Rozgrzać olej i następnie smażyć na nim cebule na złoty kolor. Dodać imbir, czosnek, kminek, chili, kolendrę i, mieszając, gotować 2 minuty. Dodać wodę. Ziemniaka pokroić w kostkę i połączyć z ciecierzycą, a następnie wrzucić do rondla, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Curry skropić sokiem z cytryny. Podawać na ciepło.

Smacznego!!

4 komentarze:

a.batory pisze...

wyprobuje oba , jak jest imbir to zawsze muuuuuuuusze
trzeba tylko po ciecierzyce jechac, bo chyba juz nie mam (do galerii heheheh)

aaaasssssaaaaa pisze...

ja to musze po imbir, (do galerii hehehe)

a.batory pisze...

dawaj coś nowego!a wogole zrobiłam kulinarne odkrycie w Krk mmmmmm...wtedy co sie poł dnia zmuszona byłam włoczyć

Anonimowy pisze...

Rewelacyjny przepis :) Smakowało nawet mojemu Mężczyźnie, który za cieciorką nie przepada i w ogóle trudno mu dogodzić :D
Pozdrawiam, Magi