poniedziałek, 31 marca 2008

Jagnięcina na ostro


Jagnięcina na ostro
175ml oleju
1 kg mięsa, pokrojonego na małe kawałki
1 łyżka zmielonej przyprawy garam masala
5 średnich cebul, posiekanych
2 łyżki pasty pomidorowej /próbowałam można zastąpić przecierem pomidorowym i jest ok/
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 łyżeczki czosnku, świeżo zmiażdżonego
1 i ½ łyżeczki soli
2 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka kolendry, zmielonej
2 łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej
900 ml wody
1 łyżka nasion kopru włoskiego, zmielonych
1 łyżka papryki
1 łyżka mąki z ciecierzycy
3 listki laurowe

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i połowę garam masala. Smażyć 7-10 minut tak aby dokładnie obtoczyć mięso w przyprawie. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.

Podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i smażyć ciągle mieszając. W miseczce wymieszać: pastę pomidorową, czosnek, imbir, chili, kolendrę, gałkę, i pozostałą przyprawę garam masala. Wrzucić przyprawy n patelnie i smażyć jeszcze ok. 7 minut. Wlać na patelnie połowę wody, dodać nasiona kopru, paprykę i mąkę z ciecierzycy. Dodać resztę wody i listki laurowe. Na małym ogniu dusić ok. 1 godziny. Jeśli potrzeba zagęścić mąka z ciecierzycy.

Gotowe, smacznego!

Próbowałam z innym mięsem i też było smaczne.

4 komentarze:

a.batory pisze...

heheh no wyglada przyjażniej niz wiesz która;)
tylko jagnięcia znowu nie mam :(

anet pisze...

ja tez nie mam i dlatego próbowałam z innym mięsem.....

anet pisze...

zaraz wrzucam kolejny.....

goha pisze...

czy innym mięsem była wieprzowina czy coś innego? :) może w weekend wypróbuję bo ostatnio brakuje mi natchnienia...