Mój syn uwielbia drożdżówki. Skoro wprowadziłam zakaz kupowania drożdżówek w sklepie to musiałam znaleźć sposób na spełnienie zachcianek S. Dziś przedstawiam wersję najprostszą i najszybszą.
Zawijańce z cynamonem - wersja najprostsza
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka wody lub mleka
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/6 kostki świeżych drożdży
- 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju
Nadzienie:
- cynamon
- cukier brązowy
- 1 biało jajka
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, do wody wrzucamy drożdże i mieszamy. Łączymy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy ciasto na gładka masę. Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy kulę. Przekładamy do dużej miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folia i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki, formujemy kulę i odstawiamy na 15-20 minut. Ciasto wałkujemy na grubość ok 7-8 mm. Smarujemy olejem lub masłem, posypujemy cynamonem i cukrem, a następnie zwijamy w roladę. Roladę kroimy na plastry o grubości 2 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między plastrami zostawiamy odstęp około 3cm. Drożdżówki pieczemy 25 minut w temperaturze 175 st. C. Przed końcem pieczenia smarujemy białkiem, aby ładnie się zarumieniły.
Wersja na ciasto z maszyny: wrzucamy wszystkie składniki do miski i ustawiamy program rośnięcie. Następnie wkładamy ciasto do lodówki i postępujemy wg kolejnych kroków:)
Smacznego!
3 komentarze:
U mnie na blogu tez ostatnio gościły - bułeczki są przepyszne:)
cynamonki, moje ulubione! pozdrawiam
wprost uwielbiam, domowe zdecydowanie lepsze niż ze sklepu :)
Prześlij komentarz