czwartek, 24 października 2013

Konfitura dyniowa

Dynia jest dziwnym tworem, można ją przygotować na bardzo wiele sposobów. Przyprawiona curry tworzy genialną zupę. Jednak lubię ją również w wersji słodkiej, z cynamonem czy imbirem. Jedną dynię zamarynowałam w occie, natomiast z drugą trochę pokombinowałam. Z części powstała konfitura, taka przesmażana dwa dni. Aromat cynamonu i imbiru nadał jej cudnie rozgrzewający charakter. Dynia jeszcze jest dostępna, polecam taką konfiturę. Jest idealna do gofrów czy kaszy jaglanej:)


Konfitura dyniowa

Składniki:

- 3kg dyni,
- 3/4 kg cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
- 3cm kawałek imbiru,
- sok z połowy cytryny.

Dynię kroimy w kostkę, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu. Dorzucamy przyprawy, cukier i sok z cytryny. Po 1h przerywamy duszenie. Wracamy do tej czynności za jakiś czas. Ja swoją konfiturę dusiłam a potem jak zgęstniała podsmażałam dwa dni, czyli 3-4 razy na dzień przez 30 minut. Jak konfitura zmniejszy swoją objętość o połowę, miksujemy ją blenderem i przekładamy do wyparzonych słoików. Następnie pasteryzujemy 20 minut. Smacznego!

2 komentarze:

Krzepa pisze...

Bardzo lubię dżem dyniowy w wersji z cynamonem jeszcze nie miałam okazji próbować...ale cynamon to moja ulubiona przyprawa więc się skuszę:) Najpierw skończę mój dżem bo dochodzi już w kuchni dynia w towarzystwie pomarańczy z dodatkiem imbiru:) zapraszam również do siebie...pozdrawiam

anet pisze...

O tak, konfitura dyniowa z pomarańczą jest pycha:) Kiedyś robiłam i przypominam sobie ten cudny smak, no chyba muszę kupić więcej dyni;)