wtorek, 22 maja 2012

Gofry bezglutenowe

Ten przepis jest najbardziej idealnym przepisem na gofry bezglutenowe. Sporo czasu zajęło mi zanim wymyśliłam odpowiednie proporcje. Jednak ważnym czynnikiem jest dobra gofrownica. Musi mieć dużą moc. Moja ma 1500W. Przetestowałam kilka gofrownic i polecam zakup profesjonalnej. Nigdy nie sprawdziły się urządzenia 3 w 1 z możliwością "tostowania".

Gofry bezglutenowe i bezmleczne



Składniki:

2 jajka
100 g koncentratu mąki bezglutenowej biszkoptowej
100 g mąki ryżowej
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki oleju
3/4 szklanki wody

Ubijamy białka. Pozostałe składniki mieszamy w misce - powinny mieć konsystencje gęstej śmietany. Delikatnie dodajemy pianę z białek.

Brak komentarzy: