środa, 14 września 2011

Zupa cukiniowa z miętą

Zupa cukiniowa z miętą:



Składniki:
- średnia cukinia
- duży ziemniak
- ząbek czosnku
- mała cebula
- ok 4 łyżek jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek, masło
- kilka listków mięty
- kilka listków bazylii
- łyżka mąki (może być pszenna pełnoziarnista, kukurydziana lub
inna)
- sól, pieprz

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na maśle i oliwie w garnku,
następnie dodać pokrojoną cukinię i ziemniaka. Podsmażyć kilka minut,
zalać szklanką wody i dusić kolejnych kilka minut. Następnie dolać
jeszcze 1-2 szklanki wody i gotować aż warzywa będą miękkie. Pod
koniec dodać mąkę rozrobioną w zimnej wodzie i posiekaną miętę oraz
bazylię. Po zagotowaniu odstawić i zmiksować. Dodać jogurt i doprawić
do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje podana z grzankami :)


ps. Przepis od Gohy:)

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

Mam w domu spory zapas cukinii. W sam raz do tej zupki;)