Dzisiaj coś dla fanów bobu. Bardzo swojskie połączenie tworzą bób, kasza gryczana i skwarki. Odważniejsi potrawę tę popijają kwaśnym mlekiem.
Bób z kaszą gryczaną
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1/2 kg bobu
- kilka plasterków boczku
- 1 mala cebula
- sól
-opcjonalnie kwaśne mleko :)
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, czyli na 1 szklankę kaszy przygotowujemy 2 szklanki wody. Kaszę wrzucamy na osolony lekko wrzątek, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut. Do kaszy nie zaglądamy, nie mieszamy i dzięki temu powinna wyjść idealna. Dobrze jest jeśli kasza już bez gotowania postoi w garnczku. W międzyczasie zajmujemy się bobem, my gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-30 minut, polecam ręczne sprawdzenie czy gotowy. Boczek i cebulkę podsmażamy na patelni. Następnie nakładamy kolejne składniki potrawy na talerz w kolejności: kasza, bób i skwarki. Opcjonalnie można podawać z kwaśnym mlekiem. Ja osobiście nie łączę mleka i skwarków, ale podobno połączenie to jest bardzo smaczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz