Dziś polecam domową pizzę, domową ale z oryginalnego, włoskiego przepisu. Przywiozłam go wiele lat temu z moich najdłuższych wakacji w życiu, wiecie tych między ogólniakiem a studiami.
Wersja ze zdjęcia zawiera tylko sos pomidorowy z tego przepisu, mozzarellę i bazylię, ale wybór składników jest nieograniczony.
Ciasto na pizzę
- 1/2 kg mąki,
- 380 ml letniej wody,
- 1/4 kostki drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do momentu sklejenia:) Miskę przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w cieple miejsce na 1-2h. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na blacie posypanym mąką. Ja dziele je na kilka części i robię mini pizze, które doprawiam w różny sposób. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy dowolnie wybranymi składnikami i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180st C. Wyciągamy pizzę z piekarnika, dokładamy ser i wkładamy jeszcze raz na 3-5 minut. Smacznego!
1 komentarz:
Domowa zawsze najlepsza!
Pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz