A dokładnie z cebula i kiełbasą. Potrawa z serii jesiennych, jednak dzisiejsza wietrzna pogoda natchnęła mnie do przyrządzenia czegoś rozgrzewającego.
Zapiekanka z ziemniaków
- 1,5 kg ziemniaków, pokrojonych w cienkie 0,5 cm plasterki,
- 2 cebule, pokrojone w piórka,
- 15 dkg kiełbasy,
- majeranek,
- oliwa,
- sól,
- żółty ser.
Na dno garnczka wlewamy kilka łyżek oliwy. Układamy warstwami cebulę, kiełbasę i ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy szczyptą soli i majeranku. Chwilkę smażymy, nie mieszając a następnie zalewamy do polowy wodą. Przykrywamy pokrywka i dusimy ok 40 minut. Przed podaniem posypujemy tartym żółtym serem.
Smacznego!
3 komentarze:
oooo lubię takie jednogarnkowe dania!!! szybkie i proste w wykonaniu... skorzystam z tej inspiracji na pewno!!
Takie smaczne czyszczenie lodówki to ja rozumiem;)
Znam to bardzo dobrze :) Ale w trakcie takiego czyszczenia lodówki czasami wychodzą rewelacyjne, nigdy nie odkryte smaki i potrawy :)
Prześlij komentarz