Mamy taki bazowy przepis, z którego pieczemy sernik. Każdy wprowadza swoje modyfikacje. Ten poniżej to wersja mojej szwagierki. Zdjęcia również jej autorstwa.
Sernik z kruszonką
Składniki:
ciasto:
- kostka masła (200g)
- 280g mąki (2/3 pszenna biała, 1/3 pszenna razowa)
- 3 żółtka
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru pudru
masa serowa:
- 700g sera (podwójnie zmielonego lub gotowej masy serowej na serniki)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- pół szkl. cukru
ponadto:
- brzoskwinie
- 3 białka
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) i schłodzić w lodówce ok godz. Jajka na masę serową ubić, dodać cukier i pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. 1 brzoskwinię pokroić i pomieszać z masą serową. Większą część ciasta wyłożyć do brytfanki, nakłuć widelcem i piec w piekarniku 15 min. 180st. Ubić pozostałe 3 białka na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie na lekko wystudzony spód wyłożyć masę serową, na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć ubitymi białkami i na wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta. Piec ok 45 min w 180 st. Smacznego!
niedziela, 25 listopada 2012
niedziela, 11 listopada 2012
Zawijańce drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Zalegające na balkonie jabłka mobilizują mnie do działania. W pierwszej wersji miała być szarlotka ale kurczący się zapas chleba popchnął mnie do ciasta drożdżowego. Moje drożdżówki nie mają nic wspólnego z dzisiejszym świętem św. Marcina i rogalami. Niestety na tych wypiekach zupełnie się nie znam. Powstały pod wpływem impulsu, smakowały domownikom bardzo więc od razu zapisuję przepis.
Zawijańce drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/4 kostki świeżych drożdży,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 3 jabłka,
- cynamon /ok. 1 łyżka/
- cukier trzcinowy
Dodatkowo:
- 1 białko jajka
- cukier trzcinowy do posypania
Wodę, cukier, drożdże i łyżkę mąki mieszamy w garnuszku i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i podrośnięte drożdże.
Całość dobrze zagniatamy i przykrywamy wilgotną ścierką na około jedną godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na kształt prostokąta i posypujemy jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę, cynamonem i cukrem. Ciasto zawijamy jak roladę, po dłuższym boku i kroimy dwu centymetrowe plastry. Zawijańce układamy płasko na brytfance i wkładamy na 20 minut do rozgrzanego 190st C piekarnika. Jeśli ładnie się zarumieniły wyciągamy je żeby nasmarować roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy je jeszcze na 2 minuty do piekarnika i włączamy termoobieg.
Smacznego!
Zawijańce drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/4 kostki świeżych drożdży,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 3 jabłka,
- cynamon /ok. 1 łyżka/
- cukier trzcinowy
Dodatkowo:
- 1 białko jajka
- cukier trzcinowy do posypania
Wodę, cukier, drożdże i łyżkę mąki mieszamy w garnuszku i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i podrośnięte drożdże.
Całość dobrze zagniatamy i przykrywamy wilgotną ścierką na około jedną godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na kształt prostokąta i posypujemy jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę, cynamonem i cukrem. Ciasto zawijamy jak roladę, po dłuższym boku i kroimy dwu centymetrowe plastry. Zawijańce układamy płasko na brytfance i wkładamy na 20 minut do rozgrzanego 190st C piekarnika. Jeśli ładnie się zarumieniły wyciągamy je żeby nasmarować roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy je jeszcze na 2 minuty do piekarnika i włączamy termoobieg.
Smacznego!
piątek, 9 listopada 2012
Szarlotka z kruszonką
Największa ochota na szarlotkę z kruszonką nachodzi mnie jesienią. To najlepszy sezon na jabłka i rozgrzewający cynamon. Z bardzo podobnego przepisu od wielu lat korzysta moja mama, ja zmodyfikowałam go lekko, przez dodanie otrąb.
Szarlotka z kruszonką
- 30 dkg mąki pszennej,
- 5 łyżek otrąb,
- 1/2 szklanki cukru brązowego + 2 łyżki do pianki,
- 3 jajka,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ok 10 sztuk średniej wielkości jabłek.
Mąkę, otręby, masło, 3 żółtka, sodę i cukier ugniatamy w misce, do momentu powstania jednolitej kuli. Oddzielamy 1/6 ciasta i wkładamy do zamrażalnika. Ciasto układamy na dużej brytfance. Ja dzielę na kilka części i delikatnie rozgniatam, lub rozwałkowuje szklanką lub butelką. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 190st C piekarnika na 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i tarkujemy na grubych oczkach. Ubijamy białka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Po 15 minutach wyciągamy spód szarlotki z piekarnika, układamy na nim jabłka, posypujemy cynamonem, smarujemy ubitymi białkami i na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałą część ciasta, która przechowywaliśmy w zamrażalniku. Wszystko pieczemy 15-18 minut w temperaturze 190 st C. Następnie na 2 minuty uruchamiamy termoobieg, aby zarumienić kruszonkę.
Smacznego!!!
Szarlotka z kruszonką
- 30 dkg mąki pszennej,
- 5 łyżek otrąb,
- 1/2 szklanki cukru brązowego + 2 łyżki do pianki,
- 3 jajka,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ok 10 sztuk średniej wielkości jabłek.
Mąkę, otręby, masło, 3 żółtka, sodę i cukier ugniatamy w misce, do momentu powstania jednolitej kuli. Oddzielamy 1/6 ciasta i wkładamy do zamrażalnika. Ciasto układamy na dużej brytfance. Ja dzielę na kilka części i delikatnie rozgniatam, lub rozwałkowuje szklanką lub butelką. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 190st C piekarnika na 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i tarkujemy na grubych oczkach. Ubijamy białka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Po 15 minutach wyciągamy spód szarlotki z piekarnika, układamy na nim jabłka, posypujemy cynamonem, smarujemy ubitymi białkami i na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałą część ciasta, która przechowywaliśmy w zamrażalniku. Wszystko pieczemy 15-18 minut w temperaturze 190 st C. Następnie na 2 minuty uruchamiamy termoobieg, aby zarumienić kruszonkę.
Smacznego!!!
czwartek, 8 listopada 2012
Domowa pizza - z włoskiego przepisu:)
Dziś polecam domową pizzę, domową ale z oryginalnego, włoskiego przepisu. Przywiozłam go wiele lat temu z moich najdłuższych wakacji w życiu, wiecie tych między ogólniakiem a studiami.
Wersja ze zdjęcia zawiera tylko sos pomidorowy z tego przepisu, mozzarellę i bazylię, ale wybór składników jest nieograniczony.
Ciasto na pizzę
- 1/2 kg mąki,
- 380 ml letniej wody,
- 1/4 kostki drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do momentu sklejenia:) Miskę przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w cieple miejsce na 1-2h. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na blacie posypanym mąką. Ja dziele je na kilka części i robię mini pizze, które doprawiam w różny sposób. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy dowolnie wybranymi składnikami i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180st C. Wyciągamy pizzę z piekarnika, dokładamy ser i wkładamy jeszcze raz na 3-5 minut. Smacznego!
Wersja ze zdjęcia zawiera tylko sos pomidorowy z tego przepisu, mozzarellę i bazylię, ale wybór składników jest nieograniczony.
Ciasto na pizzę
- 1/2 kg mąki,
- 380 ml letniej wody,
- 1/4 kostki drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do momentu sklejenia:) Miskę przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w cieple miejsce na 1-2h. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na blacie posypanym mąką. Ja dziele je na kilka części i robię mini pizze, które doprawiam w różny sposób. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy dowolnie wybranymi składnikami i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180st C. Wyciągamy pizzę z piekarnika, dokładamy ser i wkładamy jeszcze raz na 3-5 minut. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)