niedziela, 25 listopada 2012

Sernik z kruszonką

Mamy taki bazowy przepis, z którego pieczemy sernik. Każdy wprowadza swoje modyfikacje. Ten poniżej to wersja mojej szwagierki. Zdjęcia również jej autorstwa.




Sernik z kruszonką

Składniki:

ciasto:

- kostka masła (200g)
- 280g mąki (2/3 pszenna biała, 1/3 pszenna razowa)
- 3 żółtka
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru pudru

masa serowa:

- 700g sera (podwójnie zmielonego lub gotowej masy serowej na serniki)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- pół szkl. cukru

ponadto:

- brzoskwinie
- 3 białka
- 2 łyżki cukru pudru

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) i schłodzić w lodówce ok godz. Jajka na masę serową ubić, dodać cukier i pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. 1 brzoskwinię pokroić i pomieszać z masą serową. Większą część ciasta wyłożyć do brytfanki, nakłuć widelcem i piec w piekarniku 15 min. 180st. Ubić pozostałe 3 białka na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie na lekko wystudzony spód wyłożyć masę serową, na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć ubitymi białkami i na wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta. Piec ok 45 min w 180 st. Smacznego!


niedziela, 11 listopada 2012

Zawijańce drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Zalegające na balkonie jabłka mobilizują mnie do działania. W pierwszej wersji miała być szarlotka ale kurczący się zapas chleba popchnął mnie do ciasta drożdżowego. Moje drożdżówki nie mają nic wspólnego z dzisiejszym świętem św. Marcina i rogalami. Niestety na tych wypiekach zupełnie się nie znam. Powstały pod wpływem impulsu, smakowały domownikom bardzo więc od razu zapisuję przepis.





Zawijańce drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/4 kostki świeżych drożdży,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki soli.

Nadzienie:

- 3 jabłka,
- cynamon /ok. 1 łyżka/
- cukier trzcinowy

Dodatkowo:

- 1 białko jajka
- cukier trzcinowy do posypania

Wodę, cukier, drożdże i łyżkę mąki mieszamy w garnuszku i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i podrośnięte drożdże.
Całość dobrze zagniatamy i przykrywamy wilgotną ścierką na około jedną godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na kształt prostokąta i posypujemy jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę, cynamonem i cukrem. Ciasto zawijamy jak roladę, po dłuższym boku i kroimy dwu centymetrowe plastry. Zawijańce układamy płasko na brytfance i wkładamy na 20 minut do rozgrzanego 190st C piekarnika. Jeśli ładnie się zarumieniły wyciągamy je żeby nasmarować roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy je jeszcze na 2 minuty do piekarnika i włączamy termoobieg.
Smacznego!

piątek, 9 listopada 2012

Szarlotka z kruszonką

Największa ochota na szarlotkę z kruszonką nachodzi mnie jesienią. To najlepszy sezon na jabłka i rozgrzewający cynamon. Z bardzo podobnego przepisu od wielu lat korzysta moja mama, ja zmodyfikowałam go lekko, przez dodanie otrąb.



Szarlotka z kruszonką

- 30 dkg mąki pszennej,
- 5 łyżek otrąb,
- 1/2 szklanki cukru brązowego + 2 łyżki do pianki,
- 3 jajka,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ok 10 sztuk średniej wielkości jabłek.

Mąkę, otręby, masło, 3 żółtka, sodę i cukier ugniatamy w misce, do momentu powstania jednolitej kuli. Oddzielamy 1/6 ciasta i wkładamy do zamrażalnika. Ciasto układamy na dużej brytfance. Ja dzielę na kilka części i delikatnie rozgniatam, lub rozwałkowuje szklanką lub butelką. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 190st C piekarnika na 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i tarkujemy na grubych oczkach. Ubijamy białka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Po 15 minutach wyciągamy spód szarlotki z piekarnika, układamy na nim jabłka, posypujemy cynamonem, smarujemy ubitymi białkami i na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałą część ciasta, która przechowywaliśmy w zamrażalniku. Wszystko pieczemy 15-18 minut w temperaturze 190 st C. Następnie na 2 minuty uruchamiamy termoobieg, aby zarumienić kruszonkę.
Smacznego!!!

czwartek, 8 listopada 2012

Domowa pizza - z włoskiego przepisu:)

Dziś polecam domową pizzę, domową ale z oryginalnego, włoskiego przepisu. Przywiozłam go wiele lat temu z moich najdłuższych wakacji w życiu, wiecie tych między ogólniakiem a studiami.
Wersja ze zdjęcia zawiera tylko sos pomidorowy z tego przepisu, mozzarellę i bazylię, ale wybór składników jest nieograniczony.




Ciasto na pizzę

- 1/2 kg mąki,
- 380 ml letniej wody,
- 1/4 kostki drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do momentu sklejenia:) Miskę przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w cieple miejsce na 1-2h. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na blacie posypanym mąką. Ja dziele je na kilka części i robię mini pizze, które doprawiam w różny sposób. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy dowolnie wybranymi składnikami i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180st C. Wyciągamy pizzę z piekarnika, dokładamy ser i wkładamy jeszcze raz na 3-5 minut. Smacznego!