sobota, 27 października 2012

Pieczone jabłka z kruszonką

Przepis i zdjęcie dostałam od Gohy:). Moim zdaniem idealny pomysł na deszczowe, jesienne popołudnie.



Pieczone jabłka z kruszonką:
- kilka jabłek
- łyżeczka miodu
- owoce (ja dodałam borówki, mogą być maliny lub inne owoce sezonowe)
- płatki migdałów
- żurawina lub rodzynki

kruszonka:
- ok 90 g masła
- 125 g mąki (pół na pół pszennej białej i razowej)
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- cynamon

Jabłka obieramy, szatkujemy na patelnie i podsmażamy delikatnie z miodem. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy na wierzch owoce, posypujemy rodzynkami i płatkami migdałów. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mąkę i cynamon (mieszamy aż powstanie kruszonka- jeżeli masa się łatwo połączy należy dodać więcej mąki). Posypujemy jabłka kruszonką i pieczemy ok 20 min 180 st (aż kruszonka lekko zbrązowieje).
Smacznego!

czwartek, 11 października 2012

Sałatka makaronowa z brokułem

Sałatka należy do serii dań szybkich, prostych i smacznych. Jak to już u mnie bywa - musi być ekspresowa, mimo mojej miłości do gotowania.



Sałatka makaronowa z brokułem


- 1 brokuł,
- 150 g makaronu, np. kokardki,
- 200 g żółtego sera,
- puszka kukurydzy,
- 3 ogórki kiszone,
- majonez, jogurt, czosnek.

Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, ja mojego wrzuciłam na 10 minut do gotującej się wody, a po ugotowaniu dzielimy na różyczki. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy sosem czosnkowym. Ja swój robię mieszając w równych proporcjach majonez i jogurt i przyprawiam wyciśniętym czosnkiem, ok 3-4 ząbki na szklankę sosu. Smacznego!

środa, 10 października 2012

Papryka pomidorowa faszerowana kapustą

Pomału kończę sezon przetworowy. Jeden z ostatnich wynalazków to papryka pomidorowa faszerowana kapustą. Uwielbiam ją i postanowiłam tym razem zamarynować samodzielnie:)
Tego przepisu na zalewę używam również do marynowania papryki w kawałkach.





Papryka pomidorowa faszerowana kapustą

Składniki:
- 2 kg papryki pomidorowej,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek.

Zalewa:*

- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu winnego,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- kilka ziaren angielskiego ziela i pieprzu,
- liście laurowe.


*Do tego przepisu użyłam podwójnej porcji, ponieważ między paprykami jest dużo wolnego miejsca.

Paprykę myjemy, wydrążamy środki, bez naruszenia ścianek, tak aby dały się faszerować. Kapustę odsączamy. Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie faszerujemy paprykę i upychamy ją w słoikach, z tych proporcji papryki i kapusty zostają 2-3 sztuki puste, więc kroję je i wypełniam nimi przestrzenie między nafaszerowanymi paprykami. Dorzucamy po 2-3 ząbki do każdego słoika. Wlewamy po łyżce oliwy. Zalewamy gorąca zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego!