sobota, 14 kwietnia 2012

Pesto bezglutenowe i bezmleczne

Ograniczenia dietetyczne zmuszają człowieka do kreatywności. Gotowanie potraw bezglutenowych i bezmlecznych, które dodatkowo smakują, jest dużym wyzwaniem. Przepis na to pesto wielokrotnie sprawdzałam na jednym niejadku, wiec z czystym sumieniem polecam:)

Pesto bezglutenowe i bezmleczne



Składniki:
- pestki słonecznika
- oliwa
- sól morska
- świeża bazylia
- czosnek
- w tym przypadku makaron bezglutenowy

Napełniamy pojemnik blednera do 1/3 wysokości pestkami słonecznika. Dokładamy dwa ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki soli i zalewamy oliwą, tak aby tylko przykryć pestki. Blendujemy, następnie dokładamy pęczek świeżej bazylii i blendujemy ponownie. W tym czasie gotujemy makaron. Łączymy pesto z odcedzonym makaronem. Na jedna porcję makaronu przewidujemy 1 łyżeczkę pesto. Najwygodniej jest połączyć makaron i pesto w garnczku, w którym gotowaliśmy makaron. Z tej ilości składników wychodzi sporo pesto, przechowuję je zamknięte w słoiku w lodówce. Świetnie pasuje też do chleba - solo na kanapkę.
Smacznego!