piątek, 9 grudnia 2011

Ciasto marchewkowe z daktylami i czekoladą

Ciasto marchewkowe z daktylami i czekoladą

Składniki:

-1 szklanka mąki - użyłam kukurydzianą i mieszankę na ciasto biszkoptowe bezglutenowe
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 12 suszonych daktyli, pokrojonych w cienkie paski,
- 1/2 szklanki oleju,
- 4 marchewki starte na drobnych oczkach,
- 50 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodajemy cukier, olej i żółtka. Pozostałe składniki, czyli mąkę, sodę, cynamon, daktyle i czekoladę łączymy i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200st.
Smacznego!