piątek, 24 czerwca 2011

Pikantna sałatka z ziemniaków

Kolejny przepis z "Kuchni indyjskiej" - prosty i smaczny. Polecam! Autorzy polecają jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby.




Pikantna sałatka z ziemniaków

Składniki :
900g ziemniaków
2 czerwone słodkie papryki
2 łodygi selera naciowego
1 szalotka
2-3 cebule dymki
1 świeże zielone chili
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżej bazylii, drobno posiekanej
1 łyżeczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki chudej śmietany/ ja użyłam jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1,5 łyżeczki cukru
sól
posiekany szczypiorek do dekoracji

Ziemniaki obieramy i gotujemy 12 minut w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroimy w kostkę i wkładamy do dużej miski.
Paprykę czerwoną kroimy w małą kostkę. Seler, szalotkę i dymkę drobno siekamy, a chili kroimy na drobne paski. Nasiona wyrzucamy. Przekładamy wszystko do ziemniaków i dodajemy czosnek oraz zioła. W małej misce łączymy śmietanę, majonez, musztardę oraz cukier. Sałatkę polewamy dresingiem oraz posypujemy szczypiorkiem.

czwartek, 2 czerwca 2011

Mufiny z truskawkami

Ileż można zajadać same truskawki....... są pycha ale świeże owoce kuszą mnie żeby umieścić je w mufinkach.
Przepis jest mój, nie piję mleka więc są to mufinki bezmleczne.

MUFINY Z TRUSKAWKAMI

2 kubki mąki tortowej
2 łyżki płatków amarantusa
2 jajka
olej
1 kubek wody mineralnej
1/2 łyżeczki sody
kubek pokrojonych na ćwiartki truskawek
1/2 kubka cukru trzcinowego
2 łyżki migdałów

Mieszamy suche składniki razem w dużej misce. Wbijamy jajka do kubka i dopełniamy olejem. Wodę, jajka i olej wlewamy do suchych. Mieszamy chwilkę łyżką, tak aby masa nie zrobiła się gładka. Dorzucamy truskawki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek. Z tej ilości składników wyszło 12 mufinek - z tej dużej formy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200st. Smacznego!